Titus Meeuws

De schilderijen van Titus Meeuws (1976) zien er uit alsof ze heel snel geschilderd zijn. Dat zijn ze ook. En plein air schilderen is een race tegen de klok. Als de zon zich verplaatst heeft veranderen de kleur van het licht en de richting van de schaduw. Het schilderij moet dan klaar zijn. Soms kan er de volgende dag op hetzelfde tijdstip verder gewerkt worden, maar daarvoor moeten de weersomstandigheden zeer stabiel zijn. In Nederland is dat zelden het geval. Juist die haast, door de wind die te koud wordt of door een naderende regenwolk is voor Titus Meeuws van belang om alles op alles te zetten en een extract te verkrijgen van concentratie en aandacht.
Als tegenwicht voor deze gehaaste oncomfortabele manier van werken zoekt Titus Meeuws de rust in zijn atelier waar hij aan grotere doeken schildert. Meestal vormt de werktafel het motief. Niets is speciaal neergezet of gecomponeerd. De chaos en de levendigheid in de toevallige samenstelling van de zojuist gebruikte spullen vormen de compositie op de tafel in het verstilde atelier.
Titus Meeuws studeerde in 1998 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag voor de voltijd studie autonoom schilderen, tekenen en grafiek. In 2002 voltooide hij de eerstegraads lerarenopleiding handvaardigheid en CKV op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Naast het schilderen geeft hij les op eigen atelier en op de middelbare school.