Robin d'Arcy Shillcock

Robin d’Arcy Shillcock, als Australiër geboren in Aalst, groeit op in India, Guatemala en Australië. Hij studeert in de jaren zeventig aan de Academie voor Beeldende Kunsten ”Minerva” in Groningen en geeft tot ongeveer 1992 teken- en schilderles.
Hij voelt zich erg verbonden met de figuratieve schilderstraditie. „Mijn inspiratie komt zowel uit het kijken naar kunst als naar de natuur zelf. Maar als je kunst wilt maken, moet je naar kunst kijken. Alleen kijken naar de natuur is niet voldoende.” Hij houdt zich niet aan bepaalde methodes of strenge regels, maar laat zich leiden door het schilderij dat hij onderhanden heeft. „Ik probeer subtiele kleuren in een eenheid van licht en sfeer te ‘vangen’ in doorgaans vereenvoudigde, sterke composities.” Aanvankelijk is hij uitsluitend plein-air landschapsschilder in olieverf, maar al gauw neemt Robin het bestuderen en schilderen van dieren, eveneens op locatie, ter hand. „Achter de complexe drang om dieren te schilderen ligt de wil om mijn diepe gevoelens voor de natuurlijke wereld met anderen te delen. Dieren symboliseren deze wereld, zij geven ons een contact met hun omgeving die wij lijken te zijn kwijtgeraakt.”
Zijn werk –kleine, intieme gemengde technieken of forse, panoramische olieverven van drie meter of meer– is het resultaat van uiteenlopende manieren van het verzamelen van informatie. „Een van de plezierigste daarvan is het buiten tekenen. Maar perioden van zelfreflectie zijn net zo belangrijk als veldwerk, als lange dagen in het atelier of eenzame uren achter de schrijftafel.”